Skærmbillede 2016-03-18 kl. 14.21.51

ASTAS SKYGGE 

Stumfilmstjernen Asta Nielsen er den første og største diva, Danmark nogensinde har fostret. Den nulevende fortæller, Eva, tager i Astas skygge afsæt i en række tilfældigheder, der binder den afdøde filmdiva sammen med hendes eget liv. Eva flytter ind i en lejlighed på Gammel Kongevej i København og opdager, at hun bor i det hus, hvor Asta Nielsen blev født. Asta Nielsen er navnesøster med fortællerens mor, og de to kvinder deler andet end navn, de er nemlig begge født d. 11. september.

Nysgerrigheden vokser yderligere, da hun falder over et brev, Asta Nielsen skrev til en ukendt kvinde to år inden sin død. Asta Nielsen var en usædvanlig rollemodel. Hun var kendt for sine overbevisende skildringer af stærke, frigjorte kvinder og sit engagement i udviklingen af film som en seriøs kunstart. Hun forlod sin datter i Danmark for at arbejde i Berlin, hvor hun etablerede sit eget filmselskab i en tid, hvor kvinder kæmpede for stemmeret og ligestilling. Men mens verden hyldede hendes talent, betragtede mange danskere stadig hende som en afviger, der ikke fortjente dansk anerkendelse. Da hun vendte tilbage til Danmark på grund af Anden Verdenskrig, sluttede hendes filmkarriere brat. Hun levede de sidste 30 år uden kontakt med det danske kulturliv og kun omgivet af ganske få venner indtil sin død i 1972. En af disse venner, antikvarboghandleren Frede Smidth, optog uden Asta Nielsens viden 100 timers telefonsamtaler mellem hende og ham i perioden 1956-57.

Astas skygge er en usædvanlig biografi. Fortælleren Evas researcharbejde og selve præsentationen af Asta Nielsens liv løber i forskellige spor, der giver den polyfone biografi sin form; en vekslen mellem nutid og fortid, mellem Evas og Astas stemmer og noter, mellem indre dialoger og en ydre dokumentarisk virkelighed. Astas skygge er derfor et dobbeltportræt af to kvinder og undersøger betydningen af dobbeltidentitet og køn, indre og ydre virkelighed, spejling og selviscenesættelse, overlevelses- og beskyttelsesmekanismer, fremmedhed og ensomhed.

Køb bogen:  

An English sample is available


PRESSEN SKREV 

Tak til EVA TIND for inciterende portræt: ‘Astas skygge’ – om den legendariske
stumfilmstjerne som her bliver bramfrit – talende! ‘Astas skygge’ er en vidunderlig bog.

Suzanne Brøgger

Eva Tind skriver sig i “Astas Skygge” elegant og dokumentarisk afsøgende hen til det sted, hvor Die Asta rejser sig af glemslen, overtager scenen, romanen, og taler for sig selv. En rørende, morsom og uforglemmelig skildring af Danmarks glemte diva, og det lys – og den skygge – hun kastede.

Dorthe Nors, forfatter

Det er et uhyre vellykket værk, der er skabt og formet på sine helt egne præmisser og med stor respekt for såvel Asta Nielsen som for alle andre implicerede … et smukt portræt af Asta Nielsen, som fødtes i armod, steg til berømmelsens højeste tinde, men døde i ensomhed. En rasende god læseoplevelse.

Litteratursiden.dk

– En ægte page turner. Bogen giver en lyst til at læse mere – historien er så stor … det indblik man får i dagligdagsprog i telefonsamtalerne, Asta Nielsens kommentarer til opium, til Dreyer, til at købe kaffe nede på gaden, til at være folkepensionist efter at have været stjerne – det er rørende … sagt på nudansk: Det er en FED bog.

Martin Hall, Kulturrådet, DR

Mellem skygge og levende skikkelse har Eva Tind sat sin egen identitet på spil i sin søgen efter Astas. Det er et evighedsprojekt at skrive og omskrive virkeligheden, indtil man rammer en ren, klar tone. Eva Tind forløser i sin bog både Astas og sin egen stemme.

* * * * *  Nordjydske Stiftidende

Astas Skygge er det hele, lidt til og meget mere. Lagt sammen er der tale om en undersøgelse, en sporjagt, måske først og fremmest en rekonstruktion af Danmarks første internationale filmstjerne, den karismatiske og enigmatiske Asta Nielsen (1881-1972). Det er et prægtigt litterært format, som Eva Tind forlænger med filmen ’En rød løber for Asta Nielsen’ … Skyggebogen er et vellykket, væsentligt dokument. Som tyskerne sagde: Die Asta, basta!

Weekendavisen

Eva Tind pendler mellem Asta Nielsens spændende og romanagtige liv og så sit eget detektivarbejde med afhøringer og research. Det er vanvittigt velskrevet, fascinerende og inciterende interessant.

* * * * *  Politiken

Eva Tinds fiktionaliserede biografi om Asta Nielsen er en af forårets store litterære bedrifter. … Stumfilmstjernen falder blødt forførende i skæret af Eva Tinds strålende portræt. Asta Nielsen har en blændende karriere bag sig, som i sig selv burde kaste lange skygger, men faktisk er hun stort set glemt herhjemme. Eva Tind oprejser dog skuespillerinden i en umådelig fascinerende og vidtforgrenet biografi, hvor netop det at være miskendt af sine egne løber som den røde tråd …Astas Skygge var oprindeligt tænkt som en roman, men den udviklede sig til en biografi med dobbelt klangbund. Her træder Asta Nielsen frem som den markante personlighed, hun var, og Eva Tinds kunstneriske format bliver så tydeligt. Det to kvinder lyser hinanden op på smukkeste vis.

* * * * *  Jyllandposten

Som forfatter har Eva Tind en særegen evne til skabe værker, der har en iboende og naturlig æstetik, og dette er også tilfældet med ’Astas skygge’. Det er et uhyre vellykket værk, der er skabt og formet på sine helt egne præmisser og med stor respekt for såvel Asta Nielsen som for alle andre implicerede. … et smukt portræt af Asta Nielsen, som fødtes i armod, steg til berømmelsens højeste tinde, men døde i ensomhed. En rasende god læseoplevelse.

Litteratursiden.dk

An English sample available


Fotos af Asta Nielsen:


Hvorfor Eva Tind blev fascineret af Asta Nielsen: